Историјат Сланинијаде

logo Slaninijade

 ПОСТАНАК


Сланинијада је једна од корисних последица ривалитета и ината. У сеоској кафани, далеке 1988. године стално друштво, започело је расправу о свињокољу, припреми разних специјалитета, сушењу, па и о прављењу добре сланине.
Свако је за столом тврдио да управо он прави најбољу, најукуснију, најдебљу сланину и ко зна докле би стигла расправа, да се неко није досетио и одмах организовао такмичење са дегустацијом.
За само две недеље Качаревци су организовали прву Сланинијаду, и то 16. Јануара 1988.Изложена су 42 узорка сланине, а наградни фонд је износио округло 100.000 тадашњих динара. Домаћини су израчунали да |е Сланинијаду посетило око хиљаду гостију, највише из Београда.
Сланинијада се одржава сваке године у фебруару претпоследњег викенда, траје четири дана, а припреме крећу већ у децембру.

 

 

 

СЛАНИНА И УМЕТНОСТ
Сатара
На четвртој Сланинијади, у зиму 1991. године, познати вајор Ратко Рача Вулановић је начинио прву скулптуру од сланине на свету. За ремек дело сланинарског вајарства, под називом "Сатара" утрошено је 5 тона сланине, а скулптура је
пусница
отишла чак 12 метара у вис.
Да је у Качареву сваке године по нешто буде "нај" побринуо се и вајар Ратко Вулановић јер је начинио необичну скулптуру високу 16,5 метара, а тешку 3 тоне (у сланини). За ту скулптуру материјал је дао комбинат ' 'Срем'' из Шида, а која симболизује највећу пушницу на свету саграђену 7. Сланинијаде.
Te девете Сланинијаде велики број посетилаца дивио се џиновској кући, направљеној од четири и по тоне сланине, висине осам метара. Озидана је од 1500 табли првокласне сланине, права кућа за Гиниса.
А десета сланинијада је било заиста царска и међународна, на такмичење стигле су сланине из Италије, Мађарске, Бугарске, Француске, Русије и Кине. По кинеском календару то је била година свиње, па су дошли гости из Кине.
ПРАТЕЋЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
чварак
Поред главне манисфестације организује се и такмичење у топљењу сланине "Златни чварак ', затим такмичење у спремању свињског паприкаша 'Златни котлић".Ове дисциплине уживају велику популарност
котлић
код мајстора кулинарства који се такмиче, а на радост посетилаца.
Приказ и дегустација заборављених јела је посебно атрактиван део програма у којем учешће имају домаћице села. Оне рецептима својих бака припреме пуно дивних јела, која званице, новинари, глумци, певачи, политичари и други посетиоци имају прилику да дегустирају по принципу "шведског стола".
Изложбе су онај део програма којима се посвећује посебна пажња водећи рачуна да оне буду тематске и да прате карактер срестивала. То су;
• изложба слика неафирмисаних сликара• изложба карикатура на тему ' 'Живот на селу''
• изложба фотографи ја на тему "Сланини јада''
јела 01

Организатори желе да на један духовит начин, уз пуно забаве приближе етно културу народу. Посетиоци ће имати прилику да виде богату продајну изложбу ручних радова, столњака, пешкира, делова народних ношњи, везова....

Културно уметничко друштво негује традицију свих етничких групација које живе у овом месту и посетиоци ће имати јединствену прилику да активно јела 2учествују у песми и игри, као и да науче наше народне обичаје.
 
У престоници сланине гости се могу опробати и у сланинарском вишебоју, а то подразумева више такмичарских дисциплина као што су:
- навлачење замашћеног штапа
- сланинарски пикадо
- сланинарска штафета

куд 01Као посебан куриозитет и специфичност посетиоцима је игра која носи назив - “ТРКА ПРАСИЋА  “. Учесници у игри изаберу прасе које ће трчати вођено са њихове стране усмеравајући га да што пре дође до циља.
Једна слична манифестација је " прасе  је пуштено" где организатор у пар наврата поклања прасе кроз игру ' Ухвати ме ако можеш'', која је наишла на велико интересовање како публике тако и медија.
Један незаборавни производ сланинијаде је ЧВАРБУРГЕР који је успешно промовисан на сајму хране у Новом Саду. Довољно је било да се у лепињу стави доста чварака, да проради апетит Војвођанакуд 02.

СЛАНИНИЈАДА НЕКАД И САД
Сланинијада је настала наизглед случајно, а можда и као последица свеукупних збивања у тадашњој СФРЈ.
Сланинијада постаје ничија и свачија, постаје сеоска традиција ' 'хлеба и игара ', одговор на све присутнију кризу духа и тела крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века. Она је послужила као уједињење народа у Качареву где постоји око двадесет нација уоквирених банатском равницом.
Поводом једанесте Сланинијаде објављен је текст новинара Д. Вујачића, једног од организатора, у коме он у пар реченица веома експлицитно описује ову манифестацију; - 'Када је реч о сланини, онда је Качарево центар света. Клање и драње је саставни део сваке даће у Качареву. Ту се ије и пије у неограниченим количинама, а посетиоци гледају шта остаје од свиње '.
Следи тужба од Друштва за заштиту животиња, 2000 године, Ветеринарска инспекција забранила је јавно обављање свињокоља и од тада цела манифестација добија једну нову димензију. "Агресија'' је потиснута, а уместо ње се јавља нешто што више личи на "Хришћански култ''.
 
Наглашава се традиционалност манифестације и убацују се нови симболи као што је погача попут славске, свећа, вино, икона Светих учитеља Ћирила и Методија који се од 1990 године јавно славе као заштитници Качарева.
На главном штанду импровизоване су гране "златног дрвета'' које рађа "најбољу сланину на свету'', ту је и точак као симбол ' вечитог кружења'', и камен симбол ' непролазности''. Камен је оно што симболоше Босну, Лику и Далмацију, ћилим такође постављен, представља Македонију, а ту су и клипови кукуруза који су повезани са магичном четрдесет и трећом паралелом.
хала 02Ту је јасна промена функције манифестације у односу на њен почетак, када је она била одговор на конфузију и расцепе међу становницима различитих националности. Значи први период је трајао отприлике 3 године 1988-1990 када је вршен свињокољ и обрада меса.
Следећа фаза је 1990-1996 и позната је по нестабилности, инфлацијама, беди и немаштини. У овој фази се јавља вашарофилија, рингишпил, лицидерска срца и свилене бомбоне - све у духу шећерне пене - што покрива суморну, сиву свакодневницу и глад која је прати.
Трећа фаза је христијанизована, организатори су нашли одговор у православљу, које је најближе мештанима, већина је православне вероисповести.котао 02
КАКО ДАЉЕ ?

Вишенационални састав становништва допринео је сублимацији знања искуства у преради свињског меса и сланине, те је тако било питање дана кад ће се неко сетити да направи фестивал обзиром на такмичарски дух нашег народа.
Ту исту формулу која се показала као вео,а успешна касније су применили и многи други, тако да данас у Војводини има преко 30 манифестација и фестивала:Куленијада ,Бостанијада ,Штрудлијада ,паприкијада ,кобасицијада итд.
Постоји идеја да Сланинијада почне већ с јесени у време ' 'свињске даће'' када би се организовале посете сеоским домаћинствима где би се могло уживати у комплетном угођају који ти тренутци могу да пруже. Планирано је да посетиоци на лицу места купе домаће производе. Ове зимске ЧВАРОКЛИЈЕ, трајале би све до месеца фебруара када би се завршиле Сланинијадом