Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks

Качарево кроз векове

Назив Качарева кроз векове

Die Bedeutung der Sprache zeigt auch die verschiedene Namensnenung der

Ortschaft Franzfeld zu verschiedenen politischen Epochen:

  • 100 Jahre Franzfeld (Österreichische Zeit)
  • 26 Jahre Ferenzhalom (Ungarische Zeit)
  • 6 Jahre Franzfeld
  • 17 Jahre Banatsko Kraljevicevo (Jugoslawische Zeit)
  • 4 Jahre Franzfeld (1941-1944)
  • seit 1945 Kaсarevo

Почеци Качарева

Hungarian Villages Settled by Germans

Approximately 800 villages were founded in Hungary by German settlers from 1711 to 1750. These German settlers came from the regions known as Baden, Württemberg, Alsace, Lorraine, the Rhineland, Westphalia, Bavaria, and Swabia, as well as from other areas. Even though they came from various regions and spoke various dialects, the Hungarians called them Swabians, and the name came to be used in reference to all Germans who settled in the Danube valley.

 

Мештани села Путниково замало у Качареву

Posle završetka II sv. rata, u jesen 1945. godine kako u svom rukopisu piše Milan Radovanović“... pokrenuta je akcija preseljenja Putnikovaca u Kačarevo. Dece u školi je bilo sve manje pa je postojala opasnost da se  zatvori. Selo nije imalo svoj pašnjak što je kočilo ekonomski razvoj, a opasnost od podzemnih voda je bila stalno prisutna, tako da su meštani odlučili da pošalju jednu delegaciju u Beograd i da se od Ministarstva za kolonizaciju traži da se stanovnici Putnikova presele u Kačarevo. Ministarstvo je ovaj zahtev odbilo i umesto preseljenja meštanima Putnikova dodelilo pašnjak u površini od 23kj. koji se nalazi odmah uz selo, isti onaj pašnjak koji su meštani punih 10 godina tražili da im se dodeli”. Pašnjak je ustupljen koloniji Putnikovo na korišćenje a gruntovni vlasnik je opština Uzdin (danas mesna zajednica Uzdin).

Назив, популација и генеолошки подаци

Franzfeld

Village Names:

  • German: Franzfeld
  • Official: Kacarevo, Kraljevicevo, Banatsko Kraljevicevo
  • Hungarian: Francfold, Ferencfalva, Ferenchalom
  • Spelling and/or dialect variants:

 

Сланина, шаргија и још понешто

Nedaleko od gradića Nemea, na Peloponezu, postoji malo naselje Kalivija. Na prvi pogled ni po čemu se ne razlikuje od drugih mediteranskih sela: nekoliko kafanica i mnoštvo ljudi na ulicama, čak i u radno vreme. Gradska kuća je malo oronula, biblioteka i Centar za kulturu su se šćućurili negde u tišini njenog prikrajka.

Tamo se niko ne uznemirava kada vidi zalutale turiste. Jednostavno, naprave mesta na sklepanoj klupi. Klupe su, izgleda, obavezni inventar svakog dućana. Time je pitanje gostoprimstva rešeno.

Verovatno se niko od putnika ne bi ni setio da postoji ovo naselje kada ne bi kupio njihovo vino „Herkulovu krv” i kiseli sir koje su seljaci patentirali. E, zbog toga vredi ponovo doći i još jednom pročeprkati po prastarim podrumima kamenih kuća u kojima su zatrpane boce toliko stare da se ni domaćin ne seća njihovog porekla.

 

Још чланака...

Страна 1 од 3

Почетак
Претходна
1