Свето причешће

 

СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

 

Свето Причешће је насушна потреба сваког хришћанина и сваког човека уопште. Знамо и верујемо да хлеб и вино благодаћу Светога Духа постају право Тело и права Крв Господа нашег Исуса Христа.

 

 

 

На тајној вечери Господ Исус Христос је Светим Апостолима а преко њих и свима нама, заповедио и рекао: '' Узмите, једите: ово је тело моје.(Мат. 26, 26). И узевши хлеб даде хвалу, и преломивши га даде им говорећи: ово је тело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен. ( Лук. 22, 19). Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће ( Јов. 6,55). Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха'' ( Мат.26, 28.)

Дакле несумњиво је да ми прилазећи светој чаши, прилазимо самоме Христу, и причешћујући се хлебом и вином, причешћујемо се самим Господом Христом. Знајући ово, ми не смемо дозволити себи да неспремни приђемо светој чаши: '' Тако који једе овај хлеб или пије чашу Господњу недостојно, биће крив тијелу и крви Господњој'' ( 1.Кор. 11, 27).

Поред исповести и покајања, као православни хришћани и деца Божија, ради свога спасења треба да знамо и молитву пред Свето Причешће.

 

МОЛИТВА ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

 

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први( или прва) ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело твоје, и ово сама часна Крв твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

Прими ме данас, Сине Божји, за причасника Тајне Вечере твоје, јер нећу казати тајну непријатељима твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у Царству твоме.

Нека ми причешћивање Светим Тајнама твојим, Господе, не буде на суд или на осуду, већ на исцељење душе и тела. Амин.

 

ВАСКРСЕЊЕ ИЗ ГРОБА

 

Још ни зора забелела није

Јерусалим још сном мртвим спије,

Сви спаваху осим апостола

И Матере највећега бола.

После Пасхе, великог весеља,

Тек свиташе преславна недеља:

По Голготи, по крвавој стени,

Просу с' блесак никад невиђени,

То ангели небесни гласници,

И Божије правде осветници,

Спустише се на место злочина

Где убише Божјега Сина,

Хитро плочу с гроба одвалише,

Господу се живом поклонише

Што из гроба у Ад се спушташе

Људскње душе отуд избављаше-

Уста Хрисос од смрти моћнији,

Од ликова ангелских светлији,

Уста Господ Ком је и свет тесан

Гроб камоли од камена стесан!

Уздрма се земља на све стране,

Небесне се отворише бране,

Небесне се силе радоваху:

-Христос воскрес! Себе поздрављаху.

Тргоше се стражари у страви,

Сан гледају невиђен на јави,

Гробови се многи отвараху

Из гробова мртви устајаху

Попут Христа Спаситеља свога

И над смрћу Бога победнога,

Док стражари по гробу трубљаху

Воскрсли се по граду шетаху,

Свете жене смерно корачаху,

Светом гробу мирисе ношаху,

Кад гробу људе опазише,

Дах у себи од стра' уставише:

У светлости два човека седе,

Све сјајности пред њином су бледе.

Два младића к'о два бога красна

Светла ока к'о даница јасна,

К'о у светлост да су се обукла –

Која уста ту не би замукла!

Божанским су обливени жаром,

Испуњени милотом и чаром.

Видећ' жене на месту чудесном

Прозборише к'о најслађом песмом:

- Што Живога међ мртвим тражите!

Христос воскрес! Свима објавите!

 

 

 

УСКРС

 

Ускрс је празник над свим празницима. Он је средиште читаве литургијске године. Он је и први празник, који се слави од апостолских времена. Колико су апостоли и њихови ученици сматрали вазним Исусово ускрснуће за нашу веру, најбоље доказује чињеница да су успомену на то дело почели славити не само на тај дан, него и сваког првог у недељи, назвавши га '' даном Господњим''.

 

Исусово ускрснуће апостоли узимају као темељ наше вере, јер оно је најочигледније сведочанство Христова Божанства, а уједно је и потврда нашег ускрснућа у вечни живот.

 

Као средишњи празник црквене године он се у литургији слави пуних педесет дана, тј. до Духова. Ускрс могу право славити и разумети само они који су уистину по покорној исповести умрли у греху и ускрснули на живот у милости. Стога послушајмо опомену светог Павла: '' Браћо, очистите стари квасац да, кад сте већ бесквасни, постанете ново тесто, јер је жртвован Христ, наше вечно јање. Зато славимо празник, али не са старим квасцем, с квасцем злобе и греха, него с бесквасним хлебом искрености истине.'' (1Кор 5,7 -8 ).

Христос Васкрсе свима који славе и нека са вама остану Божије речи:''... Сад пак остаје вера, нада, љубав, ово троје: а љубав је међу њима највећа...''

И Коринћанима 13, 14

 

Не заборавите да обавезно прво јаје офарбате у црвено, ово јаје остаје у кући (тзв. '' чуваркућа'') поред кандила и чува се до Ђурђевдана када се потопи у воду и том водом се укућани умувају за здравље. У неким крајевима остаје све до следећег Ускрса.

Ускршња јаја можемо фарбати у луковини или прехрамбеним бојама , могу се додатно нашарати соком од лимуна или гребањем.

Желимо вам пријатне празнике. Христос Воскресе!